„Czas na podbój Europy” – Grecja – dzień dziewiąty i dziesiąty

Po śniadaniu IX dnia pobytu w Nea Messangali udaliśmy się z wizytą do Muzeum Folkloru Greckiego w Gonnoi. Na miejscu mieliśmy okazję zobaczyć dziewiętnastowieczny dom wojewody z zagrodą, w której produkowana była oliwa z oliwek – poznaliśmy tradycyjny sposób jej wyrobu, usłyszeliśmy wiele ciekawostek na temat greckiego stylu życia z tamtych czasów, a także zobaczyliśmy wiele ciekawych przedmiotów używanych w ówczesnym życiu codziennym. Gospodarze przygotowali dla nas także greckie przekąski. Popołudniu natomiast udaliśmy się do turystycznego przybrzeżnego miasteczka – Nei Pori, w którym podzieleni na grupy wzięliśmy udział w grze miejskiej. Uczniowie musieli wykonać kilkanaście zadań, które polegały na odnalezieniu danych miejsc, czy wykonaniu konkretnych zadań. Wszystkie czynności związane były z kontaktem z miejscowymi ludźmi, których to uczestnicy musieli prosić o pomoc w różnych sytuacjach.
Dziesiątego, ostatniego dnia aktywnego pobytu w Grecji udaliśmy się rankiem do tradycyjnej wytwórni sera feta, gdzie mieliśmy okazję na własne oczy doświadczyć pełnego procesu produkcji tego słynnego greckiego przysmaku. Właściciel oprowadził nas po firmie, opowiadając szczegółowo o wszystkich tajnikach produkcji fety, mieliśmy możliwość zobaczyć wszystkie pomieszczenia i urządzenia wykorzystywane do różnych procesów. Nie obyło się również bez degustacji pysznego sera. Popołudnie spędziliśmy aktywnie na plaży w okolicach hotelu, ciesząc się ostatnimi chwilami w morzu i na słońcu przed powrotem do Polski.